MyTour » 遊記足跡 » 台北勁hea勁食遊記 [已加手信相同Google Maps 啦]
eloisechan
2010-01-06 23:11:41
台北勁hea勁食遊記 [已加手信相同Google Maps 啦]
查看(7052)
現時評分:
 
我的評分:
 
 7 頁 
 1/7 頁 
1
234567»
台北勁hea勁食遊記 [已加手信相同Google Maps 啦]
第二日
第三日
第四日
第五日
第六日
手信篇

[隱藏]

台北勁hea勁食遊記 [已加手信相同Google Maps 啦]

今次已經係我第N次去台北lu,所以大部份"景點"我都無去到!
每日都只係hea爆咁過,好relax!


23/12 (Day 1)

長榮機,住西門町萬事達酒店,2個人機票連酒店共hk$6,700。

今次好好彩有朋友車我地去機場,半個鐘就到,好快!





Check-in 完就去Popeye 食個早餐先!






12:05 pm機,有成2年無去過台灣,好期待呀!




超難食飛機餐 ...



落機就即搭國光去台北火車站,千奇唔好搭飛狗呀! 約45min就到la,一落車就見到呢幾個大公仔,好cute呀!
係宣傳2010台灣花卉展ga!  我未睇過詳細資料,嚟緊Easter我又會去多次台北,唔知到時睇唔睇到展覽呢?










通常我會介紹朋友 (尤其係第1次到台北) 係台北火車站搭的士去西門町酒店,但係我自己就好"cheap"咁去咗搭捷運。

其實搭捷運都好方便,可能因為我好熟路la!  唔洗15min就去到酒店大堂lu!

我哋係第1次住萬事達,住306號房,好滿意呀! 下次都可以住多次! XD









係酒店放低行李無耐就要出動la,因為約左朋友5pm去食dinner (係hk用email book左隨意鳥地方6pm)。

但因為無乜點食個飛機餐,所以就以9秒9速度買咗杯茶同蔥抓餅醫下肚先。

飲品可以揀糖的多少及冰的多少,不過因為太趕唔記得叫佢走糖,不過都好好飲 (雖然只係普通烏龍茶一杯)


蔥抓餅就係我每次到台北都必食ga,呢個係原味無加蛋。我老公就鐘意食加蛋。



Join咗朋友後就搭捷運到市政府站向101方向行,唔想行的話亦可以由出口2,轉搭免費的接駁車。

雖然話台灣無乜聖誕氣氛,但沿路都有d佈置ge!











101大樓



我哋ge目的地係101大樓4/f,隨意鳥地方。呢間餐廳我以前要特登去天母(總店)食,呢幾年都開多咗分店,所以就懶d去101呢間食算lu!
網址:
http://www.diamond-tony.com.tw/dtblog.html
http://www.diamond-tony.com.tw/main.htm

佢哋個menu d main course 都可以單點或叫set,有好多選擇。而set就包括

1.  Bread

     外脆內軟,熱辣辣,烟烟un-un咁,超好食


2.  Cold Appetizer

     呢個無得揀,個個一樣,但係就樣樣都好好食,尤其係右上角個墨魚。

     
3.  Soup

     有幾款可以揀,不過我地全部都係叫蘑菇忌廉湯,正!



4.  Hot Appetizer

     又係有幾款揀,不過我哋有D叫重覆咗,所以得3種有相。

肉丸一般,好食但又不至於激讚。


呢個係奶油卷,但就唔記得包咗D咩係裡面,朋友話好味。


我就叫咗焗田螺,味道一流,可惜油咗少少。



5.  Main course

牛肉意粉


美國DA牛扒,肉好林,又有牛味,但個汁甜咗d,mustard味唔夠出。


都係美國DA牛扒,蘑菇汁,呢個汁好食d。


豬扒都好嫩。



5.  Dessert

左邊個Creme Brulee 超好味呀!


6.  Drinks
咖啡


 

 7 頁 
 1/7 頁 
1
234567»
其他精彩遊記